ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Интернационалната билка, без която българската домакиня не може
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:06 / 05.01.2024Коментари (0)17570
©
Спанакът е зеленолистно растение, което често попада в чиниите за вечеря, но неговата хранителна стойност далеч надхвърля ролята му на кулинарна съставка. Макар че спанакът е известен с богатството си на витамини и минерали, има и по-малко известни ползи за здравето, които го превръщат в източник на енергия за насърчаване на цялостното благосъстояние.

Едно от забележителните качества на спанака е неговото изобилие от антиоксиданти. Тези съединения играят решаваща роля в неутрализирането на свободните радикали в организма, които могат да причинят клетъчно увреждане и да допринесат за хронични заболявания.

Антиоксидантите в спанака, като бета-каротин и лутеин, са свързани с намален риск от различни здравословни проблеми, включително някои видове рак и свързаната с възрастта дегенерация на макулата. По този начин включването на спанак в диетата ви може да послужи като естествена защита срещу оксидативния стрес.

Спанакът е и отличен източник на нитрати, които могат да допринесат за подобряване на здравето на сърцето. Нитратите спомагат за разширяване на кръвоносните съдове, което води до по-добър кръвоток и по-ниско кръвно налягане. Този съдоразширяващ ефект може да бъде полезен за здравето на сърдечносъдовата система, като намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Следователно включването на спанак в балансираната диета може да бъде прост, но ефективен начин за поддържане на здраво сърце.

За тези, които искат да контролират теглото си, спанакът може да бъде ценен съюзник. Със своето ниско съдържание на калории и фибри спанакът е засищащ и хранителен вариант за тези, които се стремят да поддържат здравословно тегло. Фибрите в спанака подпомагат засищането, като помагат за контролиране на апетита и намаляване на преяждането.

Освен това комбинацията от фибри и хранителни вещества подпомага храносмилането, допринасяйки за доброто функциониране на храносмилателната система. Спанакът е богат източник на витамин К - хранително вещество от съществено значение за здравето на костите. Витамин К играе ключова роля в костния метаболизъм, като подпомага правилната минерализация на костите и намалява риска от фрактури.

Включването на спанака в диета, която включва и други полезни за костите хранителни вещества, като калций и витамин D, може да допринесе за поддържането на силни и устойчиви кости, особено с напредването на възрастта. Ползите за здравето от спанака далеч надхвърлят репутацията му на зелено растение с много хранителни вещества.

От антиоксидантните му свойства до ролята му за здравето на сърцето, регулирането на теглото и здравината на костите, спанакът предлага множество предимства за тези, които се стремят към жизнен и добре балансиран начин на живот. Като универсална и вкусна добавка към различни ястия, спанакът улеснява ползването на тези предимства, като същевременно се наслаждава на възхитителния вкус на тези богати на хранителни вещества листа. Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист, пише actualno.com.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Първа лига, сезон 2024/2025
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: