ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Какво се слага на трапезата за Андреевден? | ||||||
| ||||||
Андреевден е строго обвързан със смяната на сезоните. В народните вярвания той символизира началото на зимата, а ритуалите, свързани с отбелязването му, целят да измолят по-лек сезон и по-богата реколта през пролетта. Основно на трапезата за Андреевден трябва да заложим на зърнени храни. Вечерта преди Андреевден се приготвят ястия от боб, леща, жито, булгур, царевица или всичко, което се сее на полето. Всички в къщата трябва да опитат от тях, дава се дори и на домашните животни. На сутринта част от сварените зърна се хвърлят в комина, за да станат високи посевите. Важен елемент за празничната трапеза на Андреевден е прясната обредна пита. Тя трябва да се омеси от стопанката на къщата непосредствено преди празничната вечеря. Няма в народните вярвания специални изисквания към тестото, освен отгоре й да се оформи кръст. Питката се поставя на трапезата, като при започване на храненето се разчупва от най-възрастния член на семейството, пише gotvach.bg. На трапезата трябва да присъстват и варено жито и просо. Те се подправят със захар и канела. За по-добър вкус обичаят позволява да се прибавят и орехи. Сварените и подправени зърна се поставят в обща чиния, като всеки след това си сипва от тях. Важен елемент е и варената царевица. Тя може да се подправи с масло или сол. За да се спази традицията, трябва да запазите няколко зърна от нея, които да дадете на сутринта животните. Като основно ястие на Андреевден обикновено се сервира яхния с фасул и булгур. За нея са ви необходими 500 г фасул, 100 г булгур, 125 г масло, 2 сушени чушки, 2 моркова, доматено пюре, джоджен, сол. Бобът се сварява с чушките, морковите, доматеното пюре, джодженът и сол на вкус с повече вода. Отделно булгурът се запържва в маслото, след което се изсипва в тавичка. Върху него се сипва свареният боб и се залива с 3 чаени чаши бульон от варенето на боба. Ръси се с червен пипер и се пече, докато остане на мазнина. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Известен пловдивски адвокат: Ще го търсим Веселин Маринов
08:17 / 25.12.2024
Старобългарските думи, които използваме и до днес
13:35 / 25.12.2024
Много богат българин днес става на 71, корените му са от Истанбул
18:43 / 26.12.2024
"УниКредит Булбанк" изпрати съобщение до клиентите си
13:29 / 27.12.2024
Удрят ни тежки магнитни бури
20:57 / 25.12.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета