ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Какво се слага на трапезата за Андреевден?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:36 / 30.11.2024Коментари (0)2315
©
В самия край на ноември, на 30-то число от месеца, православните християни по света празнуват деня на свети Андрей, който е брат на апостол Петър. Наречен е в църковните книги Първозвани, защото пръв е повикан от всички апостоли да тръгне след Исус Христос. Светецът е изключително почитан сред българите. В Народния календар посветеният на него празник е познат с много имена в различните части на страната.

Андреевден е строго обвързан със смяната на сезоните. В народните вярвания той символизира началото на зимата, а ритуалите, свързани с отбелязването му, целят да измолят по-лек сезон и по-богата реколта през пролетта.

Основно на трапезата за Андреевден трябва да заложим на зърнени храни. Вечерта преди Андреевден се приготвят ястия от боб, леща, жито, булгур, царевица или всичко, което се сее на полето. Всички в къщата трябва да опитат от тях, дава се дори и на домашните животни. На сутринта част от сварените зърна се хвърлят в комина, за да станат високи посевите.

Важен елемент за празничната трапеза на Андреевден е прясната обредна пита. Тя трябва да се омеси от стопанката на къщата непосредствено преди празничната вечеря. Няма в народните вярвания специални изисквания към тестото, освен отгоре й да се оформи кръст. Питката се поставя на трапезата, като при започване на храненето се разчупва от най-възрастния член на семейството, пише gotvach.bg.

На трапезата трябва да присъстват и варено жито и просо. Те се подправят със захар и канела. За по-добър вкус обичаят позволява да се прибавят и орехи. Сварените и подправени зърна се поставят в обща чиния, като всеки след това си сипва от тях.

Важен елемент е и варената царевица. Тя може да се подправи с масло или сол. За да се спази традицията, трябва да запазите няколко зърна от нея, които да дадете на сутринта животните.

Като основно ястие на Андреевден обикновено се сервира яхния с фасул и булгур. За нея са ви необходими 500 г фасул, 100 г булгур, 125 г масло, 2 сушени чушки, 2 моркова, доматено пюре, джоджен, сол.

Бобът се сварява с чушките, морковите, доматеното пюре, джодженът и сол на вкус с повече вода. Отделно булгурът се запържва в маслото, след което се изсипва в тавичка. Върху него се сипва свареният боб и се залива с 3 чаени чаши бульон от варенето на боба. Ръси се с червен пипер и се пече, докато остане на мазнина.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Зима 2024/2025 г.
Световна черна хроника
Катастрофи във Варна
Коледно-новогодишни празници 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: