ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Вкусовите ни рецептори намаляват с 30%, когато сме във въздуха
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:59 / 23.03.2025Коментари (0)1015
©
Храната и напитките често се сервират в самолетите, особено в тези, които предприемат дълги пътувания. Но когато се хранят на борда, пътниците постоянно се оплакват, че храната е непривлекателна или има блудкав вкус. Въпреки че повечето хора обвиняват авиокомпаниите, има различни други причини за това. Понякога специфични качества на околната среда също влияят върху вкуса ни. Преди известно време германската авиокомпания Lufthansa проведе проучване и откри, че когато сте над 10 хил. метра над земята, чувствителността на вашите вкусови рецептори към сладки и солени ястия намалява с приблизително 30%.

Те споменаха, че при 10 хил. метра над земята влажността в кабината пада драстично до 20% или по-малко, оставяйки въздуха изключително сух. Способността ни да усещаме аромата е намалена, както и чувствителността на вкусовите рецептори при сухи условия, което влияе върху възприятието ни за вкус. Това допринася за мекия вкус на ястията в кабината на самолета. В отговор доставчиците на храна по време на полет естествено ще се стремят да подобрят вкуса на храната, която сервират във въздуха. Освен това може да има и други външни фактори.

Масово производство – Ястията в самолета не се създават само за вечерящи в един самолет, а за хиляди потребители наведнъж. Масово произвежданата храна често компрометира вкуса и качеството.

Прекалено солено – Авиокомпаниите често увеличават нивата на захар и сол в ястията си, за да ги направят по-апетитни. За съжаление, това обикновено има неблагоприятен ефект, тъй като допринася за дехидратация, правейки нещата отново по-лоши на вкус.

Съставки с лошо качество – Авиокомпаниите искат да спечелят колкото е възможно повече пари и често някои компании са склонни да пестят пари от храна. В резултат на това ястията често се приготвят с най-евтините компоненти, което ги прави по-малко приятни. Разбира се, евтините съставки често влияят на вкуса, независимо дали във въздуха или на земята.

Претоплена храна - Всички ястия на авиокомпаниите се приготвят на земята. Ястията, които ядете на борда, се приготвят, опаковат и охлаждат, преди дори да стигнат до вашия самолет. Преди сервиране се претоплят. Следователно вкусът на храната е доста различен от прясно приготвеното ястие.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
51-ото Народно събрание
Бюджет 2025
Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да (11238) 56%
Не (6860) 34%
Не мога да преценя (2055) 10%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: