ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчани отново станаха заложници на некомпетентни управленски решения с градския транспорт
Автор: Данислава Вълкова 16:00 / 26.09.2023Коментари (2)6703
© Plovdiv24.bg
Гражданите на Пловдив и гостите на града отново станаха заложници на недалновидни управленски решения. До болка познатият проблем с темата за градския транспорт отново излезе на дневен ред. Това се случи, след като от общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта" изпратиха информация, че на 15 от общо 29 линии в градския транспорт връщат лятното разписание на автобусите. За това Plovdiv24.bg  вече Ви информира.

Така пловдивчани, които получиха глътка въздух, че ще успеят да стигнат навреме на работа, на училище или където и да е в града, отново останаха излъгани от градската управа.

Като причина за въвеждане на по-разреден график администрацията изтъкна - продължителните ремонти и се позова за решение 130 на Общинския съвет, което беше взето през месец май. Тогава Plovdiv24.bg подробно разясни казуса с градския транспорт и как местната управа се опитва отново на гърба на пловдивчани да намали батака с градския транспорт на Пловдив и да угоди на интересите на частните превозвачи.

Това решение обаче е със срок на действие до 14 септември, т.е. тогава кметската администрация се оправда с това, че през лятото градът е празен и няма много хора в града, повечето са на почивки, а децата са в лятна ваканция. Тогава въпреки общественото недоволство общинските съветници приеха решение, което не е в полза на пловдивчани.

Днес Община Пловдив отново е в грубо нарушение на законодателството и наредбите, защото според текстовете на НАРЕДБА № 2 от 15.03.2002 г. за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси:

Чл. 8. Маршрутните разписания на линиите от общинските транспортни схеми се разработват от съответните общини, предоставят се на членовете на определена от кмета комисия не по-късно от 14 дни преди заседанието й и след обсъждането им от комисията се внасят за разглеждане и утвърждаване от общинския съвет...  и по-нататък чл. 4 - промени в общинските транспортни схеми се утвърждават от съответните общински съвети.

Такова предложение и решение на Общинския съвет обаче няма, още повече че преди няколко дни бяхме свидетели на последната редовна сесия за този мандат, а предложение за извънредна такава няма. Тук правим уточнението, че общината се възползва от това, че мярката е временна - до 31 декември, затова прави тези промени без решение на Общинския съвет.

Според директора на ОКТ Георги Стоилов става въпрос за линиите на автобусите, при които улиците са в ремонт, който обаче скоро ще приключи. В ход е процедура по актуализация на част от основните градски линии, която другият месец трябва да бъде готова и предоставена обществено обсъждане.

Сега на практика, когато градът се пръска по шевовете от хора - работещи, учащи и гости, вместо да има още по-редовни автобуси, то хората отново няма да могат да се възползват от качествена транспортна услуга. Това още повече отказва пловдивчани да използват градския транспорт.

Вместо да пуснат повече автобуси, за да намалят трафика и да компенсират неудобството на гражданите, за да стигат те навреме на работа и училище, то гражданите биват принуждавани да се качват на автомобили, с което да правят трафика още по-сериозен. Много голяма част от учениците, нашите деца, започват училище в 7:30, някои трябва да са на спирката в 6:30 по тъмно, за да стигнат навреме на училище, което е в другия край на града. За тях градските управници не мислят.

Няма друг областен град в страната, който да има толкова сериозни проблеми с градския транспорт, било то и частен. в Пловдив непрекъснато се въртим в омагьосания кръг - по-малко автобуси, по-малко пътници, по-малко приходи, повече субсидии, повече трафик, повече недоволство. Дори във Велико Търново, където транспортът е предоставен на частни превозвачи, автобусите са редовни, точни и се спазва разписанието.

Но да вземем град, идентичен на Пловдив - Варна. Там автобусите са по-точни от летище. Превозните средства са големи, удобни и с работещи климатици и не само това, но варненци са научени да разчитат на градския си транспорт и го използват до степен такава, че почти няма място вътре в автобусите. За работещата електронно-билетна система няма да коментираме - варненци бързат да регистрират картата си за пътуване, а контролът е за нередовни пътници е на ниво.

В Пловдив винаги ще има ремонти, винаги ще се асфалтират улици и булеварди, това е един постоянен процес и едно от основните задължения на управляващите. Това по никакъв начин не трябва да оправдава нецелесъобразните управленски решения, които са в ущърб на пловдивчани и отново за сметка на тяхното удобство, време и нерви.


Още по темата: общо новини по темата: 1071
07.09.2024 »
04.09.2024 »
30.08.2024 »
28.08.2024 »
25.08.2024 »
24.08.2024 »
предишна страница [ 1/179 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
В сайта ли е проблема или просто са ми спрели коментарите незнайно защо
+1
 
 
За това положение можем да благодарим и на кметовете от ГЕРБ, че за три мандата не направиха нищо по въпроса, а само изплащаха и вдигаха постоянно субсидиите на собствениците за абсурдно лошата услуга, която предлагат. Ама така е, като народа и съда си мълчи и няма наказателна отговорност да се потърси от никой.
+5
 
 
Най-дебилната държава в целия свят !
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: