ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Специалист от Пловдив отговори могат ли диабетиците да консумират шоколад и в какви количества | ||||||
| ||||||
"Пациентите с ендокринни заболявания - наднормено тегло, затлъстяване, диабет, хипотиреоидизъм, метаболитен синдром и др. също могат да го консумират и така да разнообразяват диетичния си режим, заяви тя. - Важно е да знаят, че при "пристъп за сладко“ здравословния и правилният избор е черният натурален шоколад с над 70 % съдържание на какао.“ То и неговите сурови нерафинирани зърна са лечебно чудо. Богато е + на полифеноли, антиоксиданти, теобромин, микроелементи, витамини. Затова шоколадът съдържа много различни активни съединения, които могат да предизвикат позитивни ефекти в организма. Съставките му допринасят за здравината на капилярите, стимулират сърдечната дейност и кръвообращението, увеличават физическата издръжливост, побеждават умората и лошото настроение, подобряват функцията на нервната система и когнитивната дейност, понижават нивата на лошия холестерол, имат противовъзпалителни и противокашлящи свойства, елиминират свободните радикали. Съдържащото се в него какаово масло спомага за доброто състояние на кожата чрез своите хидратиращи, омекотяващи и изглаждащи кожата свойства. Основните видове шоколад са: -тъмен шоколад /натурален, черен/, към който спадат сладък черен шоколад с горчиво-сладък вкус /съдържа поне 35 % какао/ и неподсладен черен шоколад - горчив шоколад за пиене/ чиста какаова маса/; -млечен шоколад - с добавено кондензирано мляко / поне 12 % мляко и над 25 % какаова маса/; -бял шоколад - не съдържа какаова маса, а само какаово масло, с най-много захар/. Известни са и други видове - с добавени ядки, със сушени плодове, с бисквити, кремов пълнеж, ликьор или уиски, веган шоколад, биошоколад и др. От медицинска и диетична гледна точка най-полезен за здравето е натуралният шоколад с висок процент какао. За съжаление позитивните ефекти за здравето не се повишават с по-голямо количество приет шоколад, отбеляза д-р Станчева. Тя припомни, че той все пак е висококалорична храна и може да доведе до значителен пик в нивата на кръвната захар, поради което трябва да се внимава с консумираното количество. Препоръчваната оптимална дневна доза черен шоколад, според специалистите по хранене, при балансиран хранителен режим е 1 до 3 малки квадратчета от стандартен размер шоколад. За повече информация и консултации пациентите могат да търсят екипа на Ендокринология на тел. 032-906-187. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Пловдив:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Синоптик: До минус 19 градуса този уикенд, ще натрупа сняг
13:04 / 21.11.2024
Предупредиха лошо собственика на лъскав черен "Мерцедес" в Пловдив
14:24 / 20.11.2024
Елитът на България се събра в НДК, Марта Вачкова с нов кавалер
08:35 / 21.11.2024
Жената, заснела трагедията: Виждаше се оголеният череп на Гунди
10:58 / 21.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета