ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Вапцат яйцата по рецепта от ХVIII век
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:35 / 09.04.2009Коментари (0)2254
© Plovdiv24.bg
Седмици преди Великден най-големите майстори на великденски яйца в България от Велинград вече тръпнат в очакване на Страстната седмица и подготвят тайните си за боядисването на яйца. И тази година конкуренцията между трите квартала - "Лъджене", "Чепино" и "Каменица", ще бъде ожесточена, а множеството изложби ще привлекат не само наши, но и чужди туристи, както и много етнографи.

Миризмата на боя с оцетна или винена киселина вече може да се долови покрай къщите в курортния град, където има стаи, превърнати в цели работилници. Тайнството на това изкуство, съхранено от велинградските майстори, е от ХVIII век досега. Това разказва 62-годишната майсторка Гергана Златанова. Тя наследила майсторлъка от своята баба Гера. Сега го предава на невръстната си внучка Мария. Момиченцето вече рисува картини, които иска да види върху яйцата. Във Велинград има истинска школа за боядисване и изписване на яйца, твърдят местни етнографи. Освен че става истинско състезание, този ритуал отдавна е прочул града в цяла Европа. Специалитетът е познат и в други страни, които са източноправославни, но и на много места в Германия. Бабите пазят огромни тетрадки с изписани цветни форми, които полагат върху яйцето.

Специалитетът се наричат батик. Тази украса с восък е съхранена и усъвършенствана за цели няколко века. Уникалното се крие в създаването на негативен рисунък, като яйцето се боядисва основно в червен цвят, а напоследък и в жълто, и в синьо, а орнаментите, предварително покрити с восък, остават бели. Украсата се прави с чист пчелен восък, като се използват емайлирани съдове и лъжици. Важното е да се изберат сурови яйца с гладка черупка, които се оставят на стайна температура. Всяка рисунка предварително се нанася с молив върху яйцето. После идва ред на специалната и саморъчна изработена писалка, която представлява малка дъсчица с метален клюн. Върхът й се загрява на свещ, като периодично писецът се загрява. Изписаните яйца се поставят в съд и се заливат с хладка вода, а боята се разтваря в 300 милилитра топла вода. Този разтвор се прибавя към яйцата и се загрява бавно за около половин час до температура, близка на тази на завиране. Още докато са топли, извадените яйца - вече боядисани, се почистват от стопения восък. Някои майстори най-напред боядисват основния цвят, а после нанасят орнаментите. По-търпеливите постигат желания ефект при боядисването след 2-3 дни работа, като използват и многоцветна техника. Напоследък яйцата се обработват във винена киселина и се посипват с кристали, като се използва карфица.

Източник: в. Стандарт


Още по темата: общо новини по темата: 41
21.04.2009 »
20.04.2009 »
20.04.2009 »
20.04.2009 »
20.04.2009 »
19.04.2009 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Санирането на сградите
51-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: